Radio Rechtsstaat

De podcast over waarom de rechtsstaat ook jou aangaat.

 

In Radio Rechtsstaat geven (én krijgen) Nienke Venema en Jelle Klaas aan de hand van gesprekken met deskundigen meer duidelijkheid over wat de rechtsstaat inhoudt en over in hoeverre deze ook in Nederland onder druk staat. Iedere aflevering komt een ander onderwerp binnen de rechtsstaat aan bod en wordt besproken waarom dit ook voor luisteraars belangrijk is.

De afleveringen duren per stuk ongeveer 35 minuten en zijn te beluisteren via alle podcastaanbieders en hier op radiorechtsstaat.nl.

De zes afleveringen van het tweede seizoen (december 2018) bestrijken de rol en verantwoordelijkheid van de advocaat, kinderrechten, de rol van de politie, de rol en toekomst van onderzoeksjournalistiek, de betekenis van burgerlijke ongehoorzaamheid en de verhouding tussen antiterrorismebeleid en de rechtsstaat.

In het eerste seizoen (maart 2018) kwamen de rechtsstaat zelfinburgeringmedia en strafrechtde vrijheid van meningsuitingdigitale rechten en vrouwenquota al aan bod.

Radio Rechtsstaat is een onafhankelijk initiatief. Nienke en Jelle maken deze podcast onbetaald, op persoonlijke titel en in hun vrije tijd. Het is nadrukkelijk géén project van Stichting Democratie en Media noch van het Nederlands Juristen Comité Mensenrechten.

Wie doet wat?

Radio Rechtsstaat wordt opgenomen bij Studio Salto in Amsterdam. Hanane Abouellotfi is verantwoordelijk voor totstandkoming van de website. Het logo van Radio Rechtsstaat is ontworpen door John Peter Raven.

De gesprekken worden gevoerd door Nienke Venema en Jelle KlaasAndreas Willemse heeft de intro en outro teksten ingesproken, alle afleveringen gemixt en de muziek uit de leader gecomponeerd en opgenomen.

Nienke en Jelle zijn trots dat hun geweldige gasten bereid zijn geweest om onbezoldigd naar de studio te komen en met hen in gesprek te gaan.  Dankjulliewel! Ook zijn ze Andreas, Hanane en Peter zeer erkentelijk voor de tijd en moeite die zij in Radio Rechtsstaat hebben willen stoppen. Zonder jullie was dit niet gelukt. Tot slot zijn ze erg blij met Rene RouwetteNawal MustafaJurjen van den BerghLaurens Korteweg en Hilde van der Zee voor alle feedback en het meedenken. Te gek!

 

Radio Rechtsstaat ontvangt geen subsidie. We vinden het tof als je ons steunt:

Steun Radio Rechtsstaat
jelle

Jelle Klaas

Jelle Klaas is mensenrechtenadvocaat en Litigation Director van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Hij leidt het Public Interest Litigation Project, dat strategische procedures voor mensenrechten in Nederland voert. Jelle studeerde rechten aan de Universiteit van Groningen. Zijn favoriete podcasts zijn More Perfect van Radiolab, Stuff What You Tell Me en Jacobin Radio.

nienke

Nienke Venema

Nienke Venema is directeur van Stichting Democratie en Media, een fonds dat investeert in onafhankelijke, kritische media en een sterke, integere, democratische rechtsstaat. Eerder was ze onder andere directeur van mensenrechtenorganisatie Humanity in Action Nederland. Nienke studeerde Social and Political Sciences aan de Universiteit van Cambridge en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar favoriete podcasts zijn onder andere S-Town en The Daily.

andreas2

Andreas Willemse

Creative Marketeer

Andreas Willemse is adviseur van startups en innovatietrajecten. Hiernaast is hij actief als muzikant en producer bij verschillende muziekprojecten. Zijn favoriete podcasts zijn Dan Carlins Hardcore History, de Appels en Peren show en This American Life.