Radio Rechtsstaat F.A.Q

Goeie vraag! Daar gaan we in deze podcast dieper op in, in het bijzonder in de eerste aflevering met Alex Brenninkmeijer. Luisteren dus! Mocht je eerst nog een opfrisbeurt nodig hebben: een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger centraal staan. De burger geniet bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid. Het tegenovergestelde van een rechtsstaat is een totalitaire staat of een politiestaat. Hier op de website van Prodemos vind je een uitgebreidere uitleg.
De rechtsstaat staat ook in Nederland onder druk. Uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten, verricht voorafgaand aan de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer, kwam bijvoorbeeld de conclusie dat veertig procent van de verkiezingsprogramma’s voorstellen bevatte die regelrecht met de rechtsstaat in strijd zijn, omdat zij inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter.  En vrijwel alle verkiezingsprogramma’s hadden één of meer maatregelen in het programma staan die de rechtsstaat kunnen verzwakken. Tegelijkertijd weten veel mensen niet wat de rechtsstaat inhoudt. Dat heeft onder andere te maken met een gebrek aan mensenrechteneducatie op school. Maar ook in de media en in de politiek lijkt men niet altijd goed te begrijpen wat de onschuldspresumptie is, wat het recht op demonstratie inhoudt of hoe ver de vrijheid van meningsuiting eigenlijk reikt. Wij maken deze podcast om luisteraars verder vertrouwd te maken met de fundamenten van de democratische rechtsstaat, om verdieping en stof tot nadenken te bieden en te tonen dat de rechtsstaat ook hen zelf aangaat.
De podcast is opgenomen bij Studio Salto in Amsterdam. Hanane Abouellotfi is verantwoordelijk voor totstandkoming van de website. Het logo van Radio Rechtsstaat is ontworpen door John Peter Raven. De gesprekken worden gevoerd door Nienke Venema en Jelle KlaasAndreas Willemse heeft de intro en outro teksten ingesproken, alle podcasts gemixt en hij heeft de muziek uit de leader gecomponeerd en opgenomen. Heel veel dank aan alle gasten die bereid waren naar de studio te komen en aan Rene Rouwette, Nawal Mustafa, Jurjen van de Bergh, Laurens Korteweg en Hilde van der Zee voor alle feedback en meedenken.
Nienke Venema is directeur van Stichting Democratie en Media, een fonds dat investeert in onafhankelijke, kritische media en een sterke, integere, democratische rechtsstaat. Eerder was ze onder andere directeur van mensenrechtenorganisatie Humanity in Action Nederland. Nienke studeerde Social and Political Sciences aan de Universiteit van Cambridge en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar favoriete podcasts zijn onder andere S-Town en The Daily. Jelle Klaas is mensenrechtenadvocaat en Litigation Director van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Hij leidt het Public Interest Litigation Project, dat strategische procedures voor mensenrechten in Nederland voert. Jelle studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn favoriete podcasts zijn More Perfect van Radiolab, Stuff What You Tell Me en Jacobin Radio.
Nienke en Jelle nemen afleveringen op in hun vrije tijd en betalen alle kosten uit eigen zak. Radio Rechtsstaat krijgt geen subsidie. Radio Rechtsstaat is geen onderdeel of uitvloeisel van Stichting Democratie en Media, het Nederlands Juristen Comité Mensenrechten of het Public Interest Litigation Project. Nienke en Jelle zijn allebei gepassioneerd over hun werk rond mensenrechten en democratie. Inhoudelijk is er natuurlijk wel een band tussen hun dagelijkse werkzaamheden en de podcast. Wil je Radio Rechtsstaat steunen? Heel tof. Dat kan via Patreon.
Inmiddels staan er twee seizoenen van Radio Rechtsstaat online. Het is onze bedoeling om  ook nog een derde seizoen op te nemen. Suggesties voor sprekers en onderwerpen zijn welkom op radiorechtsstaat@gmail.com.
Deze podcast richt zich op het versterken en beschermen van de rechtsstaat. Als je meer wilt horen van iemand die daarmee weinig op heeft, kijk dan onder andere hier
We zijn benieuwd naar je mening over dit eerste seizoen en horen graag suggesties voor het tweede. Stuur je feedback daarom naar radiorechtsstaat@gmail.com.